keskiviikko 20. tammikuuta 2010

Rähinöivät matkustajat kuriin etälamauttimella



”Tervetuloa savuttomalle ruuattomalle ja alkoholivapaalle lennollemme Helsingistä Tsingistaniin, josta voitte ostaa jatkokuljetuksen Lontoon keskustaan. Olemme aikataulusta myöhässä, mutta se johtuu koneemme myöhäisestä saapumisesta edelliseltä lennolta. Lentomme oikeuttavat S-bonuspisteisiin ja ne voitte itse rekisteröidä internetpalveluidemme kautta. Henkilökuntamme tehtävänä on valvoa että etälamauttimenne ovat kytkettyinä koko lennon ajan ja niiden ollessa aktivoituneena syttyy merkkivalo paneelissanne ja tunnette olonne voimattomaksi ja pahoinvoivaksi. Voitte irroitaa etälamauttimenne vasta kun kone on perillä ja täysin pysähtynyt. Emme esitä elokuvia lentomme aikana koska näyttöpanelin ruudut ovat varattu kieltojen ja käskyjen esittämistä varten. Turvallisuussyistä WC:t eivät ole käytössä lennon aikana, joten pyydämme teitä käyttäytymään pidättyväisesti. Miehistömme puolesta toivotan teille oikein hyvää matkaa.”


Digitoday 8.7.2008:
Rannekkeiden tullessa mahdollisesti käyttöön, lentokoneen henkilöstöllä olisi keino taltuttaa rähinöivä matkustaja turvallisen välimatkan päästä.
Julkiseen turvallisuuteen välineitä kehittävän Lamperd Less Lethal -yrityksen turvallisuusranneke on mahdollisesti tulossa käyttöön lentomatkustuksen turvallisuuden takaamiseksi.
Turvallisuusranneke on itsessään tarkastuskortti (boarding pass), elektroninen henkilötietoranneke, gps-paikannin ja etälamaannutin.
Ranneketta tarjotaan muun muassa lentomatkustuksen turvaamiseen, koska laitteella voidaan tarvittaessa tarkistaa matkustajan henkilötiedot ja sijainti sekä tarvittaessa lamaannuttaa matkustaja.
Laite lamauttaa kohteensa tahdonalaisen lihaksiston toiminnan sähkövirralla. Rannekkeen valmistajan mukaan lamautuksesta ei jää pysyviä vaurioita, ja vaikutus kestää useita minuutteja.
Samanlaiseen tekniikkaan perustuva etälamautin on hyväksytty Suomessa poliisin voimankäyttövälineeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti